Covid19, corona, huisregels, rotterdam, centrum, overschie,, wat is corona, wat is covid19

Wat is Corona?

Covid19, corona, huisregels, rotterdam, centrum, overschie,, wat is corona, wat is covid19
Laatste update: 15 november 2021

 

We leven nu al een tijdje met Corona of beter gezegd COVID-19, maar wat is het eigenlijk? Op deze pagina gaan we dat zo goed mogelijk uit proberen te leggen.

WAT IS CORONA?

Corona is een virus dat heel erg lijkt op een verkoudheid, maar zich ook op de longen richt. Hierdoor krijg je een longontsteking en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen.

 

Waarom noemen ze Corona ook COVID-19?

Corona is eigenlijk een groepsnaam voor meerdere virussen. In die groep zit ook het virus (genaamd: SARS-CoV-2) waar we nu last van hebben. Dit virus veroorzaakt de ziekt die we COVID-19 noemen.

 

Waar komt COVID-19 vandaan?

COVID-19 komt van het Coronavirus genaamd: SARS-CoV-2. Dit virus heeft zich een tijd kunnen ontwikkelen onder dieren (die zelf waarschijnlijk geen last gehad hebben van de ziekte). Deze dieren kwamen in contact met mensen in Wuhan. Waardoor het verder kon verspreiden bij mensen.

HOE WEET IK DAT IK CORONA HEB?

Corona begint bijna altijd als een normale verkoudheid. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een verkoudheid, loopneus. niezen, keelpijn of hoesten kan krijgen.

Andere mogelijk symptomen zijn: Benauwdheid, verhoging, koorts en plotseling verlies van smaak en reuk. Deze symptomen laten zich vaak zien tussen de twee en tien dagen nadat je besmet bent.

 

En bij kinderen?

Kinderen tonen meestal minder symptomen en hebben ook minder last van Corona, maar dat betekent niet dat een kind er immuun voor is.

Daarom is het belangrijk om net zoals jezelf ook de kinderen goed in de gaten te houden

 

 

Heb je één of meerdere van deze symptomen?

Dan wordt er aangeraden om een test te doen bij de GGD en dat je thuis moet blijven totdat er een uitslag is.

Telefoonnummer van de GGD is: 0800 – 1202

 

 

WANNEER IS HET WEG?

Dat is moeilijk te zeggen. Als land gaat dit nog wel even duren. Wij moeten als mensen wennen aan het virus. Dit kan het beste door te vaccineren.

Covid19, corona, huisregels, rotterdam, centrum, overschie,, wat is corona, wat is covid19
Covid19, corona, huisregels, rotterdam, centrum, overschie,, wat is corona, wat is covid19

HOE KAN IK CORONA VOORKOMEN?

om het te voorkomen kunnen we een aantal dingen doen:

 

1,5 meter afstand houden

De belangrijkste regels volgens het RIVMGGD en de Rijksoverheid is het zoveel mogelijk aanhouden van de 1,5 meter tot andere mensen. Met natuurlijk als uitzondering iedereen waarmee je in één huis woont.

 

Handen wassen

Zoals altijd zitten virussen vaak aan je handen. Dit is normaal, want die gebruik je het meest. Daarom is het aangeraden om zo vaak mogelijk je handen te wassen.

 

 

Wil je meer weten over specifieke situaties?