Covid19, corona, huisregels, rotterdam, centrum, overschie,

Alles over vaccineren

Ben jij 12 jaar of ouder? Dan mag jij je nu laten vaccineren tegen het corona-virus. Weet je niet zeker of je dat wel wilt of zit je gewoon met een aantal vragen. Die antwoorden vind je op deze pagina. 

 

Over het vaccin

Een vaccinatie wordt ook wel een prik of een inenting genoemd. Een verzwakte of een onschadelijke variant van een ziekte. Een vaccinatie krijg je altijd via een prik. 

 

 

Hoe werkt het?

 

Een vaccin zorgt ervoor dat je lichaam leert hoe het met een nieuwe ziekte moet omgaan. Door het vaccin denk het lichaam dat het virus binnen is. Je lichaam gaat dan tegen het virus vechten en maakt zo antistoffen aan. Hierdoor wordt je na een vaccinatie dus niet of heel veel minder ziek. 

 

Meer weten? De Nationale Wetenschapsagenda legt in de video hieronder uit wat een vaccin is en hoe het ontwikkeld wordt.

Wat is het verschil tussen de vaccinaties?

 

Alle soorten vaccinaties die gebruikt worden tegen corona werken prima en zorgen voor goede bescherming tegen het virus. Wel is er iets nieuws, waar je waarschijnlijk al heel veel over gehoord hebt. Namelijk mRNA. Hier maakt alle vaccinaties gebruik van behalve het Janssen Vaccin. 

 

Wil je meer hierover weten? Check de video hieronder:

Wil je precies weten wat welke vaccine doet? Check dan deze links:

Pfizer  |  Moderna  |  AstraZeneca  |  Janssen

Vaccineren en ik

Wanneer kan ik me laten vaccineren

 

Ben je aan de beurt? Dan zie je dat in het nieuws of op sociale media.
Ook krijg je een uitnodiging via de post. Je hoeft niet te wachten op de uitnodiging voordat je een afspraak kunt maken. Als je hoort dat jouw geboortejaar aan de beurt is, kun je een afspraak maken op coronatest.nl of je al een afspraak kunt maken.

 

 

Is vaccineren verplicht?

 

In Nederland kennen wij geen vaccinatieplicht. Het is dus jouw keuze!
Heb je vragen over het corona vaccin? Dan is het goed om deze te stellen. Stel ze aan je ouders, op school of aan iemand anders die je vertrouwt. Voor vragen over jouw gezondheid en het vaccin kun je ook altijd je huisarts bellen. 

 

Benieuwd naar jouw rechten als het gaat over het wel of niet vaccineren? Bekijk de factsheet van Defence for Children.

 

 

Is het veilig?

 

Het EMA en CBG hebben alle vaccinaties die in Nederlands worden gegeven goedgekeurd, dus we mogen zeggen dat vaccineren veilig is.

 

Wel weten we niet precies wat er in de lange termijn gebeurt. Dit komt omdat het vaccin nog niet zo lang bestaat en daar dus nog geen onderzoek over is gedaan. Wetenschappers verwachten dat de bijwerkingen op lange termijn erg zeldzaam zijn door de strenge eisen waar vaccins aan moeten voldoen. 

 

In onderstaande video van de Universiteit van Nederland worden verschillende vragen over bijwerkingen van het corona vaccin beantwoord:

Waarom vaccineren als ik gezond ben?

 

Vaccineren moet je juist doen als je gezond ben. Dan heeft je lichaam namelijk genoeg ruimte om te leren van de vaccinatie. Door je te laten vaccineren verklein je de kans om ziek te worden en als je ziek wordt is het een heel stuk minder erg! Misschien nog wel belangrijker zorg je er ook voor dat de ziekte zich niet meer kan verspreiden. 

Zo bescherm je ook de mensen die zich niet kunnen vaccineren, zoals: kinderen, zieken en mensen die ernstig allergisch voor vaccinaties.

Kan ik mij wel laten vaccineren?

Mijn ouders en ik zijn het niet eens over het vaccineren, wat kan ik doen?

 

Jij beslist wat er met jouw lichaam moet gebeuren, dus jij beslist of jij jezelf laat vaccineren.

Wel is het natuurlijk belangrijk om met je ouders in gesprek te blijven. Lukt dit niet? Vraag dan aan familie, vrienden, je mentor of iemand anders die je vertrouwt of zij met jullie mee kunnen denken. Natuurlijk mag je ook altijd contact opnemen met één van onze jongerenwerkers.

 

 

Ik wil het Janssen-vaccin. Kan dat?

 

Iedereen die ouder is dan 18 jaar mag een afspraak maken voor het Janssen-vaccin. Heb je al een afspraak staan voor een ander vaccin, dan kan je je veranderen, door de GGD te bellen.

 

 

Ik heb wel eens een allergische reactie gehad, kan ik me laten vaccineren?

 

Waarschijnlijk kun je jezelf gewoon laten vaccineren, maar het is wel handig om dit eerst even te overleggen met je huisarts. Ook moet je dit even melden op de plek waar je de vaccinatie krijgt.

 

 

Ik ben bang voor naalden, maar ik wil wel een prik. En nu?

 

Het is helemaal niet erg om een naald eng te vinden en je bent zeker niet de enige. Dit zijn de dingen die je kan doen om alles goed te laten gaan:

 

  1. Neem iemand mee die je vertrouwt
  2. Zeg het van te voren op de prik-locatie dat je naalden eng vind.
  3. Doe een denkspelletje met je vertrouwenspersoon of doe een spelletje op je telefoon.

 

 

Ik heb corona (gehad). Mag ik mij laten vaccineren?

 

Als je minder dan vier weken geleden positief bent getest op corona mag je niet naar de vaccinatie locatie komen. Ook niet wanneer je geen klachten meer hebt. Tenminste vier weken na de positieve test en zonder klachten mag je je laten vaccineren.

 

Ook als je je nog niet hebt laten testen, maar wel klachten hebt die passen bij corona, mag je niet naar de vaccinatie locatie komen. Blijf thuis en laat je testen.

 

Is het langer geleden dat je corona hebt gehad? Dan mag je je wel laten vaccineren. Als je corona hebt gehad hoef je nog maar één prik in plaats van twee. Door de besmetting heeft je lichaam al antistoffen aangemaakt. Maar je immuniteit is nog niet hoog genoeg. Met één prik wel. Er is wel een uitzondering: mensen in een hoge risicogroep. Wie daaronder vallen lees je op de website van het RIVM.

VRAGEN?

Heb je jouw antwoord niet kunnen vind? No problem! Je mag ons altijd een e-mail sturen via het contactformulier en dan proberen wij samen je antwoord te vinden.

Voor algemene vragen kan je ook contact met ons opnemen via het contactformulier.

 

Goed om te lezen